Bine ati venitpe pe siteul Consiliul de Monitorizare   Click to listen highlighted text! Bine ati venitpe pe siteul Consiliul de Monitorizare

SCRIPOR ALPHABET

În atenția tuturor factorilor decidenți din România!

Dincolo de confruntările din viața politică sau administrativă, cu mandate vremelnice în raport cu nevoile și necesitățile reale ale tuturor semenilor NEVĂZĂTORI, ne revine onoranta misiune umană de a face totul pentru a întinde o mână fermă și a ajuta prin proiecte legislative concrete, dar mai ales aplicabile, în mod practic în viața oamenilor. Vă invit și vă provoc să descoperiți câteva informații pe care le-am primit de la un adevărat OM, hărăzit cu un imens talent și inteligență de Dumnezeu, a cărui invenție a fost răsplătită cu MEDALIA DE AUR de la Salonul de Inventică de la Geneva. Acest om deosebit, nu își dorește decât ca invenția lui SCRIPOR ALPHABET să fie aplicată ACASĂ, adică în ROMÂNIA.

Vă solicit tuturor, și fiecăruia în parte, să faceți tot ce e posibil ca această mare descoperire să își găsească aplicarea practică în sânul poporului român, iar mai apoi, ca un ecou firesc în întreaga lume! Să ne bucurăm și să-l onorăm, și să-i mulțumim lui Dumnezeu că ne-a binecuvântat cu asemenea valori.

Cu onoare și bucurie în suflet -Prof. dr.  Gheorghe Aștileanu

________________________________________

La fiecare treizeci de secunde, un om își pierde, definitiv, vederea. În fiecare minut, unui copil îi este răpită, pentru totdeauna, bucuria de a vedea.

Sunt membri ai familiilor noastre, prieteni, vecini, colegi. Le admirăm creativitatea, setea de cunoaștere și ambiția cu care abordează provocările din viața lor de zi cu zi.

Unul dintre cei șase piloni care ne definesc si diferențiază ca OAMENI este GRIJA FAȚA DE APROAPELE NOSTRU. În mâinile tale, în mâinile noastre, ale societații civile românești, stă oportunitatea imensă de a fi decidenții implementării, IN PREMIERĂ MONDIALĂ, a unui program educațional cu implicații directe si imediate pentru toate persoanele nevăzătoare din România.

Noi, Scripor Alphabet suntem o comunitate în continuă creștere, care am depasit granitele tarii, formată din copii, tineri și adulți nevăzători, educatori, profesori, psiho-pedagogi, ingineri, doctori, IT-sti, sportivi, voluntari și mulți, foarte mulți OAMENI.

Statutul nostru începe așa:

„susținem incluziunea socială prin educație, creșterea calității vieții și ajutarea persoanelor nevăzătoare prin punerea în aplicarea a unui alfabet cromatic, tactil, simplu și universal de recunoaștere, învățare, reamintire, scriere și citire, a culorilor.”

Scripor Alphabet – Codul Tactil al Culorilor, este o continuare a alfabetului Braille, a fost inventat de D-l Tudor Paul SCRIPOR, care, în 2019, a câștigat Medalia de Aur și Premiul Special la Salonul
Internațional de Invenții și Inovații de la Geneva.

Noi, tânărul colectiv care am obținut această realizare dorim să o implementăm, ACASĂ!

În urma semnarii protocolului dintre Ministerul Educatiei si Cercetarii si Asociatia Alfabetul Scripor, din 17.02.2020, protocol care prevede sprijinul ministerului in implementarea la nivel național a acestui tip de alfabet, România devine, oficial, prima țară din lume care implementează educational in scolile speciale Alfabetul Scripor, destinat persoanelor nevăzătoare sau cu alte dizabilități. De asemenea, prin Protocolul de Colaborare semnat anul trecut cu Primaria Cluj-Napoca, Clujul implementeaza alfabetul Scripor in programul Smart City.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății se estimează că au cel puțin 2,2 miliarde de oameni au deficiențe de vedere sau orbire. In Europa, se estimează că există peste 30 de milioane de persoane nevazatoare si slab vazatoare. În medie, 1 din 30 de europeni experimentează pierderea vederii. In Romania traiesc 95.889 de persoane nevăzătoare, din care 2.770 sunt copii. Ei invata in 7 scoli speciale. Sunt tineri, inteligenți și unici in felul lor.

Ce culoare are haina ta, azi? Probabil zâmbești pentru că este o întrebare prea simplă pentru tine, dar pentru un copil nevăzător, această întrebare nu avea până acum, un răspuns din partea lui…

Scripor Alphabet înseamnă INCLUZIUNE SOCIALA cu ajutorul EDUCATIEI, asta vrem să facem noi și iți solicităm IMPLICAREA!

Educația este cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea.

Scripor Alphabet este un proiect social-educational care vine in intampinarea Actului european privind accesibilitatea.

In 2019, Actul european privind accesibilitatea a devenit lege. Persoanele cu dizabilități și persoanele în vârstă vor beneficia de pe piață produse și servicii mai accesibile. Legile, regulamentele și
dispozițiile administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive trebuie adoptate și publicate de statele membre până la 28 iunie 2022. Trei ani mai târziu, în 2025, cerințele actului european de accesibilitate trebuie să fie deja implementate.

În România, la mijlocul anului 2015, conform datelor statistice publicate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice trăiau 752.931 persoane cu dizabilități din care
60.289 copii cu dizabilități. Din total, 23,2% erau persoane cu dizabilitate fizică, 19,7% somatică, 3,1% auditivă, 13,7% vizuală, 16,1% mentală, 11,9% psihică, 10,9% asociată, 0,9% HIV/SIDA, 0,5% boli rare.

Lipsa accesibilizării este o problemă majoră în România care condamnă persoanele cu dizabilități la izolare, descriind un cadru de discriminare permanentă și sistematică a acestora. Acest document oferă detalii cu privire la fenomen și solicită imperativ implementarea legii în ceea ce privește accesibilizarea și astfel respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor cu dizabilități.

Autor Prof. dr. Gheorghe AștileanuMărime font
Click to listen highlighted text!